CrossFit

CrossFit träning, utmaningar, workouts och träningstips och allt relaterat till hur du får mer resultat av din träning hittar du här

Events

Events/Competitions, seminars alla händelser som är av intresse för våra läsare presenteras här.

Kost

Prestation och hälsa startar båda med god kosthållning. Din kost kan variera beroende på dina behov, här hittar du all information rörande kost med allt från kostråd, till matställen och forskningsrapporter.

Livsstilsdesign

Lifestyledesign ”Ld”, här hittar du tips om hur du får ut maximalt av din tillvaro med resetips, framgångsstrategier och andra saker som kan sätta en guldkant på din tillvaro.

MMA

Mixed martial arts eller i dagligt tal ofta MMA är en kampsport där man tränar sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt.

Home » Livsstilsdesign, Stockholm Shoot

Medlemsintervjun: Karin Johansson

Submitted by on onsdag, 9 september 20092 Comments

1I serien medlemsintervjuer kommer du få träffa tränanden, instruktörer och andra som håller till på Fighter Centre stockholm. Nästa på tur är Karin Johansson som tränar och instruerar på Stockholm Shoot.

Hej! Jag heter Karin Johansson, kommer ursprungligen från småland men är sedan många år tillbaka bosatt i Bandhagen, söder om Stockholm. Jag är intresserad av och har läst bl a psykologi, sociologi och kriminologi men arbetar nu som verksamhetschef för sex stycken gruppbostäder för utvecklingsstörda.

När jag inte håller till på Fighter Centre försöker jag hitta tid för att umgås med mina vänner och odla övriga intressen såsom t ex musik, foto, film mm. Jag önskar att jag hade lite mer tid till att vara kreativ själv (även om jag inte är någon talang på det området precis) men det är något som jag har för avsikt att ta upp i framtiden. Jag tycker också mycket om naturen och försöker åka till skåne då och då, dels för att hälsa på min familj, men även för att promenera längs de milslånga sandstränderna.

Jag har alltid varit idrottsintresserad och har provat på diverse idrotter. Innan jag själv började med kampsport kunde jag inte förstå hur två människor frivilligt kunde slå på varandra och brukade ganska ofta ondgöra mig över detta då min pappa och bror tittade på boxning på TV. Men en dag lockade en kompis med mig till ett sk boxercisepass och jag kände direkt att det var min grej. Därefter gick jag vidare till att prova riktig boxning då det kändes som en större utmaning och då insåg jag att kamsport innebär så mkt mer än att bara slå på varandra.

Senare frågade samma kompis som fick mig att prova boxning om jag ville hänga med och prova shootfighting. Hon är polis och då många poliser tränar på FC hade hon hört om denna träningsform och FC genom jobbet. Jag hade egentligen ingen aning vad det innebar men tycker ju om att träna och tänkte att det kunde vara kul att prova. Min kompis slutade efter någon termin, men jag var fast!

sparringkarin

En träningsvecka för mig kan variera. Vi i tävlingsgruppen tränar måndag till lördag. På onsdagar och fredagar är det ”rena” boxningspass, torsdagar submission wrestling och på lördagarna sparring. Övriga pass blandas teknik och sparring från MMA. Därtill följer jag ett styrketräningspass speciellt utformat för tävlingsgruppen tre gånger i veckan. Utöver detta kör jag BJJ något pass i veckan. Om jag missar ett trräningspass på FC brukar jag ersätta detta med terränglöpning vilket jag skulle hålla på med mer om jag inte hade den andra träningen då jag tycker det är otroligt avkopplande att komma ut i skogen och springa. Sammanfattningsvis blir det ca 5-8 pass i veckan.

styrkakarin

Att vara kvinna och fighter är en bra kombination! För mig personligen har det inneburit ett större självförtroende och att jag blivit bättre på att stå upp för mig själv och ta plats, vilket inneburit fördelar både privat och på jobbet.
Det händer att jag möts av fördomen att man är på ett visst sätt när man som kvinna utövar en sport som traditionellt anses vara manlig. Många jag möter blir förvånade när de hör vilken sport jag håller på med, då de inte tycker att jag passar in i den mall deras fördomar byggt upp. Men det är ju bara positivt om jag kan bidra till att bryta fördomar eller sterotypa mönster.

Ibland kan det vara lite jobbigt om jag har fått en blåtira eller har blåmärken på armarna då första tanken hos människor jag möter sällan är att de härstammar från sparring. Det har hänt att jag vid möten genom jobbet berättat om min träning för att alla tittat så på mina blåmärken.

sparringkarin1

På klubben har jag vant mig att vara en av få tjejer. Ibland kan det vara lite jobbigt då jag t ex inte är lika stark som de andra men mina klubbkamrater är toppen och nu när alla i min grupp har tränat en tag så tror jag att de kan köra mer teknik då de sparrar med mig istället föra att använda alla sina muskler och då få tillfälle att prova nya tekniker när styrka inte är i fokus. Dessutom har jag ju ett nästan eget omklädningsrum :)

Nästa utmaning är att börja instruera på egen hand. Trots att jag bara varit hjälpinstruktör en kort tid har det reden gett mig än mer respekt till alla instruktörer på klubben. Att omsätta tekniker i ord är lättare sagt än gjort, samtidigt är det oehört nyttigt för den egna tekniken då jag får repetera grunderna. Sedan är det kul att i egenskap av tjej, inte störst, starkast eller så tuff kunna visa att alla kan träna MMA och utvecklas på flera sätt och ha kul förstås. Och så hoppas jag att kunna bidra till att sprida en positiv och välkomnande stämning

Jag tycker Fighter Centre är ett ställe där man känner sig välkommen! Jag vill tacka alla på klubben, alla instruktörer (ingen nämnd ingen glömd) som är så professionella och som har har sånt tålamod med mig, och som gör att jag ser fram emot varje träning! Jag vill också tacka alla mina klubbkamrater, det är en ära att få träna tillsammans med er…

Vi ses!

2 Comments »

  • Martin von Friesendorff said:

    nice!

  • Kris E said:

    Karin, keepin’ it real! :D

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.